Meny

Om Gran Canaria 

 

Huvudstad

Las Palmas är Gran Canarias huvudstad men även huvudstad i provinsen Las Palmas. I Provinsen ingår även  Lanzarote och Fuerteventura. De andra provinsen som finns i kanarieöarna är Tenerife och den består bland annat av La palma, Hierro och Tenerife. Dessa två provinser utgår den autonoma regionen Kanarieöarna. Med autonoma menas att de tillhör Spanien men har i stor del ett självstyre.

Fakta i siffror

- Varje år besöker 2,8 miljoner människor ön
- Öns högsta punkt är 1949 meter över havet och är Pico de Las Nieves.
- Det bor 790 tusen personer på Gran Canaria vara 380 tusen av dessa bor i Las Palmas.

 

Mat

På Gran Canaria kan man i princip äta vilken europeisk maträtt som helst eftersom det ständigt finns så mycket turister. Här nedan hittar du några typiska Gran Canaria maträtter:

Papas arrugadas är som skrynkliga små potatisar som kokas med skalet på. Det som är annorlunda mot traditionell potatis är det de kokas i väldigt mycket salt. När man äter papas arrugadas så gör man det oftast och godast med Mojo verde som kallas grön mojo på svenska. Mojo verde är en sås som innehåller persilja, koriander, olja, vitlök, spiskummin och vinäger.

Gryta på kanin är en vanlig maträtt på Gran Canaria vilket även  Sancocho är. 
Sancocho är en fiskrätt som vanligtvis brukar serveras med papas arrugadas, gofiobollar och mojo verde sås.

Geografi

Gran  Canaria är belägen i det underbara Atlanten ca 20 mil från Afrikas kust och
125 mil från Cádiz. Det är den tredje största av de sju Kanarieöarna, Fuerteventura och Tenerife är större fast bara till ytan för GC har den största befolkningsmängden.

Ön är rund och vulkanisk fast det senaste vulkanutbrottet skedde för ca 3000 år sedan. Ytan är 1532 kvadratkilometer och landskapet faller ner från de höga centralt belägna bergstopparna. Långa uttorkade vattendrag och raviner sträcker sig mot kusten som ekrarna i ett hjul till en cykel. 

Vinter efter vinter är detta ett av svenskarnas favorit resmål.